Stegräknare
STORSÄLJARE!

Omron Walking Style IV Vit

Omron Walking Style IV
369 kr
START  •  NYHETER  •  STEGRÄKNARE  •  STAVGÅNG  •  TRÄNING  •  KONTAKTA OSS
tr
VÅRA PRODUKTER

Pil Stegräknare Silva

Pil Stegräknare Omron

Pil Stegräknare Tanita

Pil Stegräknare Fitbit

Pil Aktivitetsband

Pil Stavgång

Pil Pulsklockor

Pil Böcker

Pil TillbehörVANLIGA FRÅGOR OM STEGRÄKNARE

Varför behöver jag en stegräknare, jag kan väl promenera och jogga utan hjälpmedel?

Med en stegräknare får du möjlighet att mäta din motion. Genom att se hur många steg du tagit, hur långt du gått eller hur många kalorier du förbrukat så blir det enklare att sätta upp mål för din träning. Genom att jobba mot ett mål ökar du motivationen och träningen blir roligare och därmed lättare att upprätthålla.

Vilken stegräknare ska jag välja, en enkel eller en avancerad med flera funktioner?

Detta är något som är helt upp till dig men det man ska tänka på är att den viktigaste funktionen är stegräkningen. Det finns många extra funktioner att välja mellan, en distansmätare kan vara roligt för att se hur långt du gått precis som kalorimätare för att se hur många kalorier du promenerat bort. Är du seriös i ditt köp av stegräknare så bör du välja bort de billigaste modellerna eftersom dessa oftast har större felmarginal.
Till större beställningar, företag och andra friskvårdssatsningar, så rekommenderar vi en enklare modell. Detta gör att alla själva kan ställa in och sköta om sin stegräknare. Med för många funktioner så blir det mycket att lära sig och fokus kanske hamnar på annat än att räkna sina steg.

Vad borde mitt mål vara, hur många steg ska jag ta per dag?

Det beror på hur aktiv du är från början. Du kan börja med att använda stegräknaren när du rör dig som vanligt i ett par dagar. Då får du en uppfattning om hur många steg du brukar ta per dag. Sen lägger du upp flera delmål tills du når upp till 10.000 eller fler steg/dag.
Exempelvis om du normalt går ca 3.500 steg/dag så är ett första mål på 5.000 steg/dag lagom. När du uppnått målet och hållit detta i ett par veckor så ökar du till 7.500 steg och sen till 10.000 steg osv. Vem vet var du slutar?

Hur långt är 10.000 steg?

Ca 6,5- 7 km, men det beror på hur långa steg du tar. Medelsteglängden brukar ligga mellan 60-70 cm. Oavsett vilken steglängd du har så är runt 10.000 steg/dag lagom för att hålla kroppen frisk och glad!

Jag har bestämt mig för att börja gå 10.000 steg/dag, har ni några tips på vad jag behöver?

  • Ett par bra och bekväma skor.
  • En stegräknare för att öka motivationen och ge ett mått på framgångarna.
  • En reflexväst eller blinkande reflexer kan vara bra om du ska gå när det blivit mörkt.
  • Träningskläder i flera lager är bra, då kan man lätt ta av sig när man fått upp värmen. Använd gärna underställ av ull på vintern som håller dig varm och torr och träningskläder av syntet på sommaren som transporterar bort all fukt.
  • Ett par gåstavar kan vara ett bra komplement. De ökar din förbränning med ungefär 30% och hjälper dig att hålla fötterna på vägen när det är halt. Dessutom ger de skonsam träning för ömma leder och knän.
  • En motionskompis som sällskap gör hela promenaden lite roligare! Dessutom kan det vara bra att vara två när man ska promenera på kvällen.

Hur mycket går jag ner i vikt om jag går 10.000 steg/dag?

Det är väldigt svårt att beräkna och beror på hur mycket du vanligtvis rör dig och hur mycket du äter. Generellt kan man säga att om du gör av med fler kalorier än vad du äter så går du ner i vikt. Grovt uppskattat så behöver kvinnor äta ungefär 2000 kalorier/dag och män 2500 kalorier/dag. Vet man om detta så är det enklare att planera sin viktnedgång. Ökar man sin förbrukning genom att röra på sig mer och samtidigt ser till att äta hälsosamt så bör man gå ner i vikt. Man ska vara medveten om att det tar lite tid, men skapar du nya hälsosamma vanor gör det att du kan hålla din nya vikt livet ut. Till skillnad från olika bantningsmetoder där du lätt går upp dina tappade kilon igen.

Hur många kalorier gör jag av med om jag går 10.000 steg/dag?

Det brukar vara ca 300-400 men detta är ett genomsnitt. Om man går raska promenader på kuperad mark eller i skogen så förbränner du mer än om du går runt på kontoret.

Hur exakt är egentligen kaloriförbrukningen?

Kaloriförbrukningen baseras på hur många steg du tagit och din vikt. Det är inte ett exakt värde men ger en bra uppfattning om hur många kalorier du gjort av med. Stegräknaren har t.ex ingen möjlighet att känna av i vilken takt eller terräng du promenerar i. Använder du gåstavar så hjälper även detta till att öka förbränningen. Om du bär din stegräknare hela dagen, hemma, på jobbet och när du motionerar så får du dock ett bra medelvärde på din förbränning.

Var ska stegräknaren sitta för att stegräkningen ska bli korrekt?

För att räkna korrekt så ska stegräknaren sitta i linningen eller midjebältet i en rak linje ovanför knäet, ungefär mitt emellan höften och naveln. Det är också viktigt att stegräknaren sitter rakt. Den får inte luta in- eller utåt eller vippa i sidled. Det finns också en ny typ av stegräknare som man kan bära i fickan, runt halsen eller som en klocka. Detta kan vara ett bra alternativ om man vill ha större valmöjlighet.

Varför behöver jag skriva in min vikt och steglängd i vissa stegräknare?

Din vikt behöver du skriva in om stegräknaren visar kaloriförbrukning. Antalet kalorier baseras på din vikt och antalet steg du tagit. Steglängden behövs om stegräknaren visar distans, alltså hur långt du har gått.

Hur räknar jag ut min steglängd?

Det bästa är att gå 10 steg och försöka gå så normalt som möjligt, ofta går man med lite längre steg när man ska mäta. Mät sedan sträckan från häl till häl i cm och dividera med tio. För att räkna ut steglängden när du joggar eller springer är bästa sättet att springa en runda, som du vet längden på, och bära stegräknare. Dela sen sträckan med antalet steg så får du fram ett bra medelvärde. Du kan också använda vår funktion som uppskattar dina steg med hjälp av din längd, du hittar den under omvandlingstabeller.

Fungerar stegräknaren även när man joggar eller springer?

De flesta stegräknare går att använda både till jogging och löpning. Om du har en stegräknare med distansmätare så får du tänka på att ställa om steglängden när du ska ta din joggingrunda för att få ett korrekt värde, eftersom du tar längre steg när du springer än när du går.

Hur länge håller batteriet i stegräknaren?

Batterierna i våra stegräknare ska hålla minst ett år men oftast längre. Vissa stegräknare med flera funktioner, tex överfallsalarm drivs av två batterier. En enkel stegräknare utan funktioner håller längre än en med radio, pulsmätare osv. Alla batterier går att köpa hos oss till ett bra pris eller i vanliga klock- och elektronikaffärer.

Clipset har gått sönder, går det att byta ut?

Ja, det går att byta ut på nästan alla våra stegräknare. I vissa fall är inte clipset en lös del och då kan man behöva byta ut hela baksidan. Vi byter ut clips som går sönder under garantitiden. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Är stegräknaren vattentät?

Nej det är de inte men de klarar av fukt som uppstår vid normalt användande, t.ex när du tränar.

Hjälp! Min stegräknare har råkat hamna i tvättmaskinen, är den bara att slänga?

Det kan hända att den är trasig men släng den inte innan den torkat. Skruva bort baksidan och ta ur batteriet, låt den torka isärskruvad tills den är helt torr. Stoppa sen i ett nytt batteri, fungerar den inte så behöver du nog dessvärre byta ut den.

Jämför våra stegräknare

Omvandlingstabell

Promenera genom Sverige

Bruksanvisningar till våra produkter

Vanligaste frågorna om stegräknare
Stegräknare
Dela med dig:
Facebook Pusha Bloggy Twitter Google Live Maila! Skriv ut!